Bolestivá menstruace - 10 tipů, jak si ulevit

Menstruace je přirozenou součástí ženského života, ale pro některé ženy může být tento čas velmi nepříjemný. Sama autorka článku má za sebou zkušenost s roky někdy až extrémních bolestí a sepsala proto své tipy, díky kterým se její menstruace postupně stala zcela bezbolestnou. Dysmenorea, tedy bolestivá menstruace, postihuje totiž v průběhu života mnoho žen a může způsobovat nejen křeče, ale také bolesti hlavy, průjem, zvracení a celkový diskomfort. V tomto článku se podíváme na projevy dysmenorey a nabídneme 10 tipů, jak si ulevit od bolesti.

Co je dysmenorea a jaké má projevy?

Dysmenorea je termín pro bolestivé menstruační křeče, které často začínají krátce před menstruací nebo během prvních dní cyklu. Bolesti mohou být mírné až velmi intenzivní a mohou ovlivnit různé oblasti těla, včetně:

  • Křečí v podbřišku: Nejčastějším příznakem jsou silné křeče, které mohou zasahovat až do zad a dolních končetin.
  • Bolesti hlavy: Hormonální změny mohou způsobovat migrény nebo silné bolesti hlavy.
  • Průjem nebo zácpa: Změny v zažívacím traktu jsou běžné, včetně průjmu nebo naopak zácpy. Nejen z důvodu hormonálních změn, ale také kvůli stahům dělohy, která může dráždit okolní orgány.
  • Zvracení a nevolnost: U některých žen se objevuje nevolnost až zvracení.
  • Bolesti zad: Křeče se mohou rozšířit do bederní oblasti.
  • Únava: Mnoho žen během menstruace pociťuje nadměrnou únavu.

Nyní se podíváme na to, jak lze tyto příznaky zmírnit a zvládnout. Níže uvedené tipy vám mohou pomoci snížit bolest a zvýšit komfort během vašich dnů.

menstruacni bolesti


10 tipů, jak si ulevit od bolesti při menstruaci

1. Odpočinek a relaxace ještě před menstruací

Jedním z klíčů k úlevě od bolestivé menstruace je prevence. Už několik dní před začátkem menstruace je dobré začít se věnovat odpočinku a dbát na to, aby tělo nebylo ve stresu. Nepřepínejte se a udělejte si čas na sebe. Zkuste omezit náročnou fyzickou aktivitu a vyhýbejte se příliš stresujícím situacím.

2. Hořčík a vápník jako doplňky stravy

Hořčík a vápník jsou skvělými pomocníky při uvolňování křečí hladkého svalstva., tedy i dělohy Hořčík pomáhá tělu relaxovat, zklidňuje svalové napětí a snižuje křeče. Doplňky stravy obsahující hořčík mohou výrazně pomoci při zmírnění bolestí. Vápník zase přispívá ke správné funkci nervového systému a podporuje svalové uvolnění. Zvažte jejich pravidelné užívání, zejména v období před menstruací.

Náš tip: Hořčík  a vápník vysoké kvality za příjemnou cenu.

3. Cvičení podle Mojžíšové

Metoda cvičení podle Ludmily Mojžíšové je zaměřena na uvolnění svalů pánevního dna a je známá svou účinností při zmírňování menstruačních bolestí. Pravidelné provádění těchto jednoduchých cviků může zlepšit prokrvení pánevní oblasti a pomoci tělu s lepším zvládáním křečí. Důležité je zaměřit se na správné provádění cviků a uvolňování napětí v oblasti bederní páteře. Pro někoho sice může být toto cvičení trochu zdlouhavé a nudné, jeho výsledky jsou ovšem skvělé nejen co se týká menstruačních bolestí ale i podpory plodnosti.

4. Zlepšení držení těla a rehabilitace

Bolesti při menstruaci mohou často souviset se špatným držením těla a svalovými dysbalancemi v oblasti páteře a pánve. Rehabilitace a cvičení zaměřené na zlepšení držení těla mohou významně snížit bolest. Zaměřte se na posilování hlubokých svalů, které podporují správnou polohu těla. Cviky vás naučí nejlépe přímo fyzioterapeutka. Obzvlášť extrémně bolestivá menstruace může být dána různými posuny kostrče po úrazech nebo retrográdním postavením dělohy, což vám nejlépe pomůže řešit právě odborník z oblasti fyzioterapie či chiropraxe.

5. Nahřívání

Lokální aplikace tepla je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak si okamžitě ulevit od křečí. Nahřátá láhev, termofor nebo speciální nahřívací polštářky mohou pomoci uvolnit napjaté svaly v podbřišku a snížit bolest. Teplo podporuje rozšíření cév a lepší prokrvení, čímž ulevuje od křečí a napětí.

bolest behem mesntruace

6. Aromaterapie

Aromaterapie je skvělým způsobem, jak zmírnit stres a uvolnit tělo i mysl během menstruace. Některé éterické oleje mají přímo uvolňující a protikřečové účinky. Mezi nejúčinnější patří:

  • Levandule: Zklidňuje mysl a svaly.
  • Máta peprná: Ulevuje od bolesti a zmírňuje nevolnost.
  • Heřmánek: Působí protizánětlivě a zklidňuje.
  • Šalvěj muškátová: Má protikřečové účinky a uvolňuje napětí.

7. Bylinné čaje

Přírodní bylinné čaje mohou být skvělým doplňkem při boji s bolestí. Doporučené bylinky pro zmírnění menstruačních křečí jsou:

  • Zázvorový čaj: Má protizánětlivé účinky a podporuje trávení.
  • Heřmánkový čaj: Působí uklidňujícím a relaxačním způsobem.
  • Maliníkový čaj: Posiluje svaly dělohy a může přispět k menším křečím.

8. Pravidelná fyzická aktivita

Přestože se to může zdát kontraproduktivní, lehké cvičení během menstruace může skutečně pomoci. Fyzická aktivita podporuje produkci endorfinů, které přirozeně tlumí bolest a zlepšují náladu. Zkuste jemnou jógu, procházku nebo protahování, které vám mohou pomoci uvolnit tělo a zlepšit prokrvení.

9. Správná strava

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamín B6 a hořčík může přispět k menší intenzitě menstruačních křečí. Omega-3 mastné kyseliny, které najdete v rybách, lněném semínku nebo chia semínkách, mají protizánětlivé vlastnosti. Vitamín B6 podporuje hormonální rovnováhu, zatímco hořčík pomáhá uvolňovat svaly.

10. Péče o duševní zdraví

Stres může výrazně zhoršit menstruační bolesti. Pravidelná relaxace, meditace a techniky zvládání stresu, jako je mindfulness nebo hluboké dýchání, mohou pomoci zmírnit jak psychický, tak fyzický stres. Důležité je naslouchat svému tělu a respektovat jeho potřeby, zejména v období menstruace.

Extra tip: Medicinální houby
Medicinální houby, jako jsou reishi, chaga nebo cordyceps, mají významné adaptogenní vlastnosti, které mohou pomoci tělu lépe zvládat stres a harmonizovat hormonální rovnováhu. Některé z těchto hub, zejména reishi, mají také protizánětlivé účinky, což může zmírnit zánět spojený s menstruačními křečemi. Cordyceps zase podporuje energetický metabolismus, což může být užitečné pro ženy, které se během menstruace cítí vyčerpané. Pravidelné užívání medicinálních hub může podpořit celkové zdraví a imunitu, což může vést k celkově méně bolestivému průběhu menstruace.


Závěr

Bolestivá menstruace může být vyčerpávající a omezující, ale existuje mnoho způsobů, jak si ulevit od bolesti. Ať už zvolíte doplňky stravy, cvičení, aromaterapii nebo rehabilitaci, důležité je najít to, co vám nejvíce vyhovuje. Každé tělo je jiné, a proto je dobré zkoušet různé metody, které vám mohou pomoci získat kontrolu nad svou bolestí a zlepšit kvalitu života během menstruace.

Zdroje:

Abedi, P., Honarmandpour, A., Noorbehbahani, M., Yaralizadeh, M., & Ghanbari, S. (2024). The Effect of Magnesium Sulfate on Pain Intensity and Menstrual Blood Loss in Students With Primary Dysmenorrhea: A Randomized Controlled Trial. Journal of Inflammatory Diseases26(3), 115-122.

Dowd, E. (2017). Chinese Medical Gynaecology: A Self-Help Guide to Women's Health. Singing Dragon.

Gerzson, L. R., Padilha, J. F., Braz, M. M., & Gasparetto, A. (2014). Physiotherapy in primary dysmenorrhea: literature review. Revista Dor15, 290-295.

Sayed, A. I., Yousef, A. M., & Aly, M. G. MANUAL THERAPY AND INFERTILITY: REVIEW OF EVIDENCE. Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation32, 3.

Song, J. A., Lee, M. K., Min, E., Kim, M. E., Fike, G., & Hur, M. H. (2018). Effects of aromatherapy on dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis. International journal of nursing studies84, 1-11.

Wal, A., Wal, P., Gupta, D., Kumar, A., Sharma, P., & Jain, N. K. (2022). Natural products: a rising star for treating primary dysmenorrhea. Tradit. Med. Res7(55), 10-53388.

Autorka článku: Mgr. Iveta Polívková

Upozornění: Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.