Hericium: Zázrak přírody pro tělo i duši

Hericium, korálovec ježatý, Hericium erinaceus nebo také “lví hříva" - všechny tyto názvy patří úžasné medicinální houbě, jejíž účinky na lidský organismus vás určitě překvapí! Pojďte se seznámit se zázrakem čínské tradiční medicíny (TCM), který si můžete pořídit i v našem e-shopu Biominerály.cz v podobě prášku, tablet nebo sušených plodů na vaření. 

Oblíbenost medicinálních hub je na vzestupu a není se čemu divit. I vy sami možná znáte hlívu ústřičnou, shiitake nebo reishi. Hericium je dalším takřka zázračným darem přírody, jehož nevšední účinky z něj činí jednu z nejcennějších vitálních hub pro podporu zdraví. V tomto článku se proto podíváme na to, co je hericium a na jaké zdravotní potíže se zejména v čínské tradiční medicíně používá. 

Co je Hericium?

Hericium erinaceus je chutná jedlá houba s charakteristickým vzhledem - namísto tradičního klobouku a třeně zdobí hericium hustá kštice dlouhých bílých vláken, které připomínají lví hřívu. Tuto houbu lze poměrně vzácně najít na poraněných listnatých stromech severní polokoule v Evropě, Severní Americe a Asii. Zpravidla má 7 - 15 cm, ale ojediněle lze narazit i na houby dorůstající velikosti až 40 cm.

Hericium se po dlouhá staletí využívá v tradiční čínské medicíně (TCM), kde je ceněno nejen pro své léčivé vlastnosti, ale i pro jemnou až lehce nasládlou chuť, díky které je oblíbenou ingrediencí v čínské kuchyni. Hericium je bohaté na polysacharidy, zejména  beta glukany, minerály a stopové prvky.  Dalšími významnými složkami Hericia jsou kyselina palmitová, cukerný alkohol threitol a D-arabinitol či provitamín D2.

houba hericium

K čemu se Hericium používá?

Vitální houba hericium je v TCM ceněna pro své široké spektrum zdravotních benefitů. Mezi ně patří:

  • Podpora trávení

Hericium tradičně pomáhá při léčbě gastrointestinálních potíží - zánětech žaludku, gastritidě nebo žaludečních vředech. Má schopnost regenerovat a stimulovat růst zdravých tkání v žaludku, střevech a slezině, což je důležité zejména u osob trpících chronickými zažívacími problémy.

  • Podpora a ochrana nervového systému

Jednou z nejzajímavějších vlastností Hericia je jeho schopnost podporovat zdraví nervového   systému. V tradiční čínské medicíně se proto používá při neurodegenerativních onemocněních jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Medicinální houba hericium podporuje produkci nervového růstového faktoru, což je protein klíčový pro růst, údržbu a přežití nervových buněk. Díky tomu může suplementace hericia a doplňků stravy z něj pomoci regenerovat poškozené nervové buňky a zlepšit kognitivní funkce.

  • Posílení imunitního systému

Stejně jako mnoho dalších vitálních hub, i Hericium má silné imunomodulační účinky. Pomáhá organismu bojovat proti infekcím, posiluje jeho obranyschopnost a podporuje celkové zdraví.

  • Zlepšení duševní pohody

Hericium je také známé svými účinky na zlepšení duševní pohody. V TCM se proto používá ke zmírnění úzkostí, depresí a stresu. Při pravidelném užívání může přispívá ke zlepšení nálady a zvýšení odolnosti vůči stresu.

  • Boj proti volným radikálům

Díky vysokému obsahu antioxidantů v houbě pomáhá hericium také v boji proti volným radikálům, chrání buňky před poškozením a zpomaluje proces stárnutí.

Jak užívat Hericium?

V našem e-shopu s přírodními doplňky výživy a kosmetikou Biominerály vám nabízíme několik možností suplementace Hericia - v podobě sušených hub, prášku ze sušených hub a kapslí.

Sušené hericium MycoMedica 100 g

Sušené hericium MycoMedica obsahuje celé sušené plodnice ručně sbírané při kontrolovaném pěstování. Plodnice hericia se díky své skvělé chuti používají v gastronomii - jednoduše se zalijí horkou vodou a povaří. Pak se mohou použít do salátů, rizota, polévek i jako příloha k masu.

BIO prášek MycoMedica Hericium 100 g

V tomto případě jde o speciální metodou zpracované a rozemleté sušené plodnice hericia, které se užívají v podobě nápoje, do něhož se předem dané množství prášku rozmíchá.

MycoMedica Hericium kapsle 90 tbl.

Zcela jednoduché užívání a maximální efekt pro váš organismus vám zajistí i tyto rostlinné kapsle MycoMedica. Běžně se užívá 1 - 2 kapsle denně, v případě potřeby zvýšené dávky (po poradě s lékařem či praktikem TCM) lze ovšem dávku navýšit až na 3 - 10 tablet denně. 

Hericium, stejně jako ostatní medicinální houby, nabízí lidskému organismu opravdu úžasné zdravotní benefity. Pokud vás proto dlouhodobě trápí zažívací nebo neurologické potíže, či se potýkáte  s úzkostmi nebo oslabenou imunitou, suplementace produkty z této houby můžete výrazně zlepšit své fyzické i mentální zdraví.