Jak podpořit imunitu dětí?

Se začátkem školního roku se mnoho rodičů obává zvýšeného výskytu nemocí a většinou tomu tak je. Dětská imunita se totiž stále vyvíjí a tak je běžné, že děti při setkání s novými viry a bakteriemi onemocní.  Pokud hledáte ověřené způsoby, jak posílit imunitu u dětí tak, aby byly zdravější a odolnější vůči nemocem, čtěte dál. Připravili jsme pro vás praktické  hlavně přírodní tipy, které opravdu fungují.

Jak tedy posílit dětskou imunitu?

1. Dostatek spánku

Začneme s tím nejdůležitějším, a tím je dostatek spánku. Kvalitní spánek je totiž klíčový právě pro obnovu a posílení imunitního systému. Pokud vaše děti ponocují a ráno se budí rozmrzelé a unavené, ani nejlepší vitamíny na posílení imunity jim k lepší imunitě nepomohou. 

Oproti dospělým potřebují děti mnohem více spánku - děti ve školním věku by měly spát 9-11 hodin denně, zatímco ty mladší ještě více. Kromě délky spánku ovlivňují jeho kvalitu také další faktory -  pravidelnost, spaní v chladné a větrané místnosti, omezení televize a displejů před spánkem nebo třeba klidné aktivity před spaním a vyhnutí se zbytečnému stresu.

Pokud byste chtěli zlepšit spánek svých dětí, inspirujte se tipy v našem článku Jak zlepšit spánek dětí předškolního a školního věku.

spanek

2. Pestrá a vyvážená strava

Zdravá strava je základem zdravé imunity. To je fakt, který nelze rozporovat. Děti potřebují dostatek vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, bílkovin a zdravých tuků. Zaměřte se proto na to, aby jídelníček obsahoval dostatek vitamínu C (najdete ho třeba v citrusových plodech, brokolici a paprice), zinku (maso, ořechy, luštěniny) a vitamínu D (ryby, vejce, sluneční záření). 

I přestože se děti často zdravým potravinám urputně brání a spousta rodičů doma doslova bojuje o každé jablko, vytrvejte a nabízejte dětem zdravé alternativy potravin. Vyzkoušejte ovocná smoothie, čerstvé šťávy nebo zdravé potraviny nenápadně vpašujte do omáček, kaší a polévek.  

S pestrou stravou souvisí také dostatek tekutin. Ty totiž pomáhají tělu vyplavovat ven škodlivé toxiny a udržují funkčnost a zdraví buněk imunitního systému. Z tekutin se doporučuje zejména čistá voda nebo bylinné čaje. Vyhnout byste se naopak měli nadměrné konzumaci sladkých nápojů, které mohou imunitu naopak oslabovat.

3. Pohyb na čerstvém vzduchu

Skvělým způsobem, jak posílit imunitu dětí, je pobyt venku. Čas strávený na čerstvém vzduchu a přiměřená fyzická aktivita zvyšují krevní oběh, který pomáhá transportovat imunitní buňky po těle. Díky tomu pobyt venku posiluje imunitu, ale také zlepšuje náladu dětí a zkvalitňuje spánek

Nejlepší je zvyknout děti chodit ven denně, a to za jakéhokoliv počasí. Skvělé jsou procházky, venkovní hry, jízda na kole či dovádění na zahradě. Každá chvilka venku se zkrátka počítá!

pobyt venku

4. Probiotika - základ zdraví střev a imunity

Věděli jste, že střevnímu mikrobiomu se také někdy říká “druhý mozek”? Až tak je jeho vliv na celkové fungování a zdraví lidského organismu důležitý! Pokud se tedy snažíte podpořit imunitu svých dětí, na střevní mikrobiom rozhodně nezapomínejte.

Co je střevní mikrobiom?

Střevní mikrobiom tvoří biliony bakterií, virů a dalších mikroorganismů, které aktivně ovlivňují mnoho důležitých tělesných funkcí, zejména imunitní systém. A jelikož přibližně 70 % imunitního systému sídlí právě ve střevech, je tento vztah více než zásadní! 

Zdravý střevní mikrobiom:

  • podporuje produkci protilátek a obranných buněk, 
  • vytváří přirozenou bariéru proti škodlivým mikroorganismům
  • brání růstu patogenních bakterií
  • stimuluje vývoj imunitních buněk a pomáhá imunitnímu systému učit se, jak správně reagovat na různé typy mikroorganismů (zejména u dětí, u nichž se imunitní systém teprve vyvíjí),
  • vytváří a zvyšuje odolnost organismu proti budoucím infekcím.

Ve zdravém mikrobiomu převažují prospěšné bakterie nad těmi škodlivými, které mohou způsobovat například nemoci. Aby byl střevní mikrobiom vašich dětí vyvážený a plnil svou funkci co nejlépe, je vhodné dbát na pestrý jídelníček (doplněný i o fermentované a kysané potraviny jako je jogurt, kefír, kombucha, kysané zelí), dostatek vody, ale nezapomenout také na kvalitní probiotika

Náš tip: 

Smidge™ Infant 

Probiotika Smidge™ Sensitive 

Garden of Life Primal Defense Kids - Probiotická výživa pro děti - s příchutí banánu

Pokud vás téma probiotik zajímá detailněji, přečtěte si náš blogový článek Nejlepší probiotika, ve kterém najdete tipy a rady, podle čeho dětem probiotika vybrat. 

5. Psychická pohoda

Nechce se tomu věřit, ale psychická pohoda se velkou měrou podílí na celkovém zdraví dětí! A to až tak, že bylo i prokázáno, že děti, které jsou vystaveny stresu, jsou častěji nemocné. S nástupem do škol a školek, kdy děti čelí zvýšenému tlaku a cítí se více nejisté či se jim stýská po rodičích, je potřeba psychické a emocionální pohody naprosto klíčová. 

Pomáhá věnovat dětem soustředěný čas, naslouchat jim a poskytnout jim doma bezpečné a klidné útočiště, kde si mohou odpočinout a načerpat novou sílu. V případě potřeby můžete vyzkoušet i Bachovy esence, které pomáhají ke zklidnění a harmonizují křehkou dětskou psychiku.

Náš tip: 

Žvýkací pastilky Bachovy esence RESCUE® Gummies 60 ks

Žvýkací pastilky Bachovy esence RESCUE® Night Gummies 60 ks

bachovky

6. Aromaterapie

Dalším způsobem, jak přirozeně posílit imunitu dětí, je aromaterapie. Vůně kvalitních esenciálních olejů mohou příjemným způsobem stimulovat imunitní reakce, uvolnit dýchací cesty a zároveň zklidnit psychiku. To vše dohromady je skvělou cestou právě k vyšší odolnosti vůči nemocem!

Vyzkoušet můžete například:

  • Eukalyptus: Podporuje dýchací systém, čistí vzduch a posiluje imunitní systém.
  • Tea Tree:  Pomáhá bojovat proti infekcím a podporuje obranyschopnost těla. Je známý pro své antibakteriální a antivirové účinky.
  • Levandule: Kromě svých zklidňujících účinků je levandule výborná pro podporu imunity a regeneraci po nemoci.
  • Citron: Stimuluje imunitní systém a čistí vzduch.

Esenciální vonné oleje se používají zejména v difuzérech a aromalampách. Začněte ale vždy s menším množstvím tak, aby vůně nebyla pro děti příliš silná.

7. Přírodní doplňky stravy pro imunitu

Přemýšlíte, čím podpořit dětskou imunitu s blížící se sezónou viróz a chřipek? Vyzkoušejte námi ověřené a oblíbené produkty, které se zaměřují nejen na podporu imunity, ale také na další aspekty celkového zdraví dětí i dospělých. Které to jsou?

Rybí oleje Rosita

Rybí olej je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu D, které snižují záněty v těle a podporují zdravý imunitní systém. V nabídce na Biominerály najdete rybí oleje Rosita - jedny z nejkvalitnějších na trhu! 

Díky speciální technice výroby bez použití tepla a chemie se v tuku zachovají veškeré živiny. A nejen to - rybí oleje z tresčích jater ROSITA prochází nejpřísnějšími testy kvality, a tak si můžete být jistí, že neobsahují žádné těžké kovy či zbytky antibiotik. Konzumovat je tak mohou bez obav i malé děti, kterým často vyhovuje i výrazně jemnější chuť těchto olejů než v konkurenčních produktech.  

Více o rybích olejích Rosita se dozvíte v blogovém článku Rybí tuk pro děti - ano či ne?

Dračí sirup MycoMedica

Dračí sirup je přírodní produkt, který kombinuje medicinální houby, jako je Reishi, Cordyceps a Shiitake, které jsou známé svými imunitně posilujícími vlastnostmi, s dalšími rostlinnými ingrediencemi. Tento sirup pomáhá zvyšovat odolnost vůči infekcím, posiluje celkovou vitalitu a je vhodný pro děti, které jsou často nemocné.

Dračí sirup MycoMedica je zvláště vhodný při změnách ročních období (s nástupem podzimu, kdy dochází k poklesu teplot a s příchodem jara, kdy dochází naopak ke zvyšování teplot), nebo před nástupem dětí do kolektivu. Sirup můžete podávat dětem od 3 let preventivně, ale i při akutních potížích. 

draci sirup

Tkáňové soli Ferrum Phosphoricum

Pro děti, které bývají často nemocné, je skvělou volbou také tkáňová sůl Ferrum Phosphoricum. Tato sůl podporuje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat proti infekcím. Je vhodná zejména pro děti náchylné k častým nachlazením nebo zánětům. Může se používat preventivně nebo při prvních příznacích nemoci. Pastilky se nechají rozpustit v ústech, menším dětem je můžete rozpustit v trošce vody.

Jak vidíte, podpořit dětskou imunitu lze mnoha způsoby. Zcela se vyhnout nemocem a infekcím však není možné ani žádoucí - přece jenom se imunita vyvíjí právě tímto způsobem. Pokud ale vaše dítko skolí každý bacil, který proletí okolo, je na místě jeho imunitu posílit. Kromě pestré stravy, pobytu venku a psychické pohody máte nyní v zásobě pořádný arzenál přírodních doplňků stravy a produktů, které vašim nejmenším určitě pomohou.