Jak se zbavit bradavic na nohou?

Z nádherných letních dnů strávených u bazénu si můžete domů odnést nejen bronzově opálenou kůži a osvěžené tělo, ale také nepříjemné společníky, kteří se vašich nohou nebudou chtít jen tak pustit. O čem je řeč? O plantárních bradavicích, nevzhledných a mnohdy bolestivých kožních výrůstcích na nohách. O co jde a jak se jich zbavit - o tom si povíme právě teď.

Co jsou bradavice?

Jak vznikají bradavice?

Bradavice (verucca) jsou nezhoubné výrůstky na kůži virového původu. Mohou se vytvořit po kontaktu organismu s vysoce nakažlivým lidským papilomavirem (HPV), který napadne vrchní vrstvy kůže a zapříčiní, že buňky rostou rychleji než obvykle a vytváří tak typický kožní výrůstek - bradavici. Tyto výrůstky jsou pak nejen nevzhledné, ale třeba právě bradavice na nohou také bolestivé kvůli tlaku, který na ně při chůzi vzniká. 

Infekce HPV se může přenést na člověka nejen kontaktem s infikovaným předmětem nebo plochou, ale také přímým kontaktem s nakaženou osobou – dotekem infikované kůže. Tento virus obvykle pronikne trhlinami v kůži (změklou kůží ve vlhkém prostředí, při drobných poraněních, chronických nemocech kůže, jako je např. atopický ekzém, aj.). Rozvoj bradavice může poté trvat 2 - 6 měsíců, vždy ale závisí na odolnosti daného organismu, jak si s virem HPV poradí. Ke vzniku bradavic totiž nemusí dojít u každého nakaženého člověka. 

Druhy bradavic

Kromě bradavic na nohou (plantárních bradavic) existují i další druhy - běžné bradavice, střapcovité bradavice, ploché bradavice, bradavice genitální nebo anální. Všechny jsou způsobeny virem HPV, ale liší se konkrétním typem, které jejich vznik zapříčinil - HPV 1, HPV 2, HPV 3, HPV 6 nebo 11. 

Tyto bradavice se mohou nacházet kdekoliv na těle, ale také na sliznicích či v genitální/anální oblasti. V tomto článku se však zaměříme pouze na plantární bradavice, které se tvoří na chodidlech a jejichž vznik je pro léto víc než typický.

Virové (infekční bradavice) se mohou někdy zaměnit i se stařeckými bradavicemi. Ty jsou ovšem naprosto neškodné, vznikají v důsledku stáří a na rozdíl od výše zmíněných bradavic nejsou nakažlivé.

jak se zbavit bradavic

Proč se bradavice objevují zejména v létě?

Ano, léto je hlavním obdobím, kdy se člověk může virem HPV nakazit a kdy dochází k postupnému vzniku bradavic. Je to způsobeno hlavně těmito faktory:

  • Chůze naboso: V horkém letním období lidé častěji chodí bosí, což výrazně zvyšuje riziko kontaktu s HPV na veřejných místech jako jsou bazény, sprchy nebo šatny.
  • Vlhkost a teplo: Teplé a vlhké prostředí je pro množení viru HPV ideální. V létě se nám navíc nohy více potí, což opět podporuje množení viru a jeho snadné šíření do okolí.
  • Oslabená imunita: Intenzivní sluneční záření a zvýšený stres organismu často oslabí imunitní systém a usnadní tak viru HPV napadnout tělo a způsobit bradavice.

Ačkoliv se mnoho lidí nakazí bradavicemi právě v období léta, jejich vznik není tak rychlý - jde o dobu v řádech týdnů až měsíců. Následky letních radovánek v podobě nepříjemných bradavic na nohou tak můžete pocítit klidně až na podzim nebo v zimě.

Jak se zbavit bradavic?

Nemusíte mít obavy - proti bradavicím existuje hned několik účinných metod, s jejichž pomocí se jich můžete zbavit. Některé najdete v lékárnách v podobě běžně dostupných přípravků, jiné už vyžadují odbornou pomoc, účinným pomocníkem mohou být také přírodní preparáty. Co tedy na bradavice na nohou opravdu funguje?

  1. Volně prodejné přípravky: Ve většině lékáren běžně koupíte speciální přípravky obsahující kyselinu salicylovou nebo jiné účinné látky, které pomáhají bradavice postupně odstranit. Používají se dle návodu a aplikují se přímo na bradavici.
  2. Lokální kryoterapie: Jde o terapii suchým mrazem, kdy odborník (většinou dermatolog) aplikuje tekutý dusík přímo na povrch bradavice. Dochází tak k jejímu zničení až do hloubky. Jde o velmi efektivní metodu léčby bradavic, při níž obvykle stačí už jediná aplikace.
  3. Laserová terapie: Při této moderní metodě odstraňování bradavic se působením krátkých pulsů laseru zničí cévy, které bradavici vyživují, čímž dojde k jejímu vysušení. Po bradavici zůstane stroupek, který se do týdne zahojí. 
  4. Chirurgické odstranění: V případě velkých nebo bolestivých bradavic bývá vhodným řešením jejich chirurgické odstranění specialistou.
  5. Tkáňové soli - Kalium muriaticum: Tato tkáňová sůl se používá k podpoře detoxikace a zlepšení imunity. Pomáhá tělu bojovat s viry a záněty, které mohou způsobit bradavice. Užíváním této tkáňové soli tak můžete přispět k přirozenému mizení bradavic.

Náš tip:

Tkáňová sůl Biomineral D6® Kalium Muriatikum – ORANŽOVÁ (číslo 4)

  1. Medicinální houby - Hlíva a Reishi: Přírodním preparátem, který rovněž stojí za vyzkoušení jsou medicinální houby, a to zejména hlíva ústřičná a reishi - houby známé svými imunomodulačními vlastnostmi. Zatímco je hlíva ústřičná bohatá na beta-glukany, které podporují imunitní systém, Reishi je silným adaptogenem, který pomáhá tělu zvládat stres a záněty. Pravidelnou konzumací preparátů z těchto hub můžete pomoci svému organismu bojovat proti HPV a zabránit tvorbě nových bradavic.

Náš tip:

Kapsle MycoMedica Hlíva, 90 tbl

Salvia Paradise tinktura Hlíva, bez alkoholu 

Kapsle MycoMedica Reishi, 90 tbl

Kapsle MycoMedica Reishi 50 %, tbl (zvýšená koncentrace účinných látek) 

Jak předcházet vzniku bradavic?

Kromě řešení následků ovšem stojí za to také prevence. Jak tedy předejít vzniku bradavic?

  • Noste ochrannou obuv: Pokud se pohybujete na veřejných místech jako jsou bazény nebo sprchy, vždy noste obuv. Minimalizujete kontakt s HPV a jako bonus předejdete také případným plísním a jiným infekcím kůže.
  • Mějte nohy v suchu: Pokud se vám více potí nohy, častěji si měňte ponožky a nohy větrejte. Vyzkoušet můžete také různé pudry a zásypy, které často obsahují také antibakteriální složky.
  • Posilujte imunitu: Zaměřte se na dostatečný příjem vitamínů a minerálů, doplněný o přírodní medicinální houby - to vám pomůže udržet imunitní systém silný a odolný proti infekcím.

Nenechte si zkazit léto nepříjemnými bradavicemi! Zaměřte se na prevenci a v případě potřeby vyzkoušejte naše praktické a ověřené tipy, jak se jich zbavit.