Plantární fasciitida: Strašák rekreačních i profi sportovců

Léto je čas koupání, opalování a zábavy s přáteli, ale také ideální příležitost zkoušet nové sportovní aktivity a dát si pořádně do těla. Já sama jsem se nechala zlákat a po dlouhé době vyrazila běhat. Mé nadšení ale druhý den ráno vystřídala silná bolest paty, která přišla zcela nečekaně. Nešlo ovšem o natažené vazy v kotníku, ale o plantární fascitidu! O co jde, jak se projevuje a jak jí předejít, to si proto povíme právě teď.

Co je plantární fasciitida?

Plantární fascitida, jinak také aponeuróza, syndrom patní ostruhy nebo plantární fascióza je poměrně málo prozkoumané nezánětlivé onemocnění, které se projevuje bolestí v oblasti paty. Ačkoliv většinou postihuje zejména lidi ve věku 40 až 60 let, není výjimkou ani u mladších sportovců. Co přesně stojí za touto bolestivou diagnózou a jak ji můžeme účinně léčit? 

Původcem všeho je plantární fascie - silný pruh vazivové tkáně, který se v pěti snopcích vine od vnitřního výběžku patní kosti až ke všem pěti prstům a který formuje podélnou nožní klenbu. Plantární fascie pomáhá udržovat správnou nožní klenbu, podporuje ji a tlumí nárazy při běhu a chůzi.

Jak se projevuje plantární fasciitida?

Aponeuróza se projevuje postupně, kdy bolest začíná v oblasti spodní části paty a obvykle se objevuje s prvními kroky po probuzení nebo po delší době klidu. Bolest se může objevit také po dlouhém stání, doprovází ji ztuhlost a pacienti často popisují, že nemohou došlápnout patou na zem nebo se o patu opřít. 

Bolest při plantární fasciitidě mívá tendenci se se zvyšující se aktivitou zmenšovat - takzvaně se trochu rozchodí, nicméně na konci dne se vlivem celkového přetížení končetiny opět zintenzivní

bolest achilovky

Co způsobuje plantární fasciitidu?

O příčině vzniku tohoto onemocnění se poměrně málo ví a objeví se pouze přibližně v 85 % případů. Často bývá spojována s artritidami, špatnou biomechanikou dolní končetiny, mnoho studií však jako hlavní faktor uvádí mechanické přetížení. Vzhledem k tomu, že se toto onemocnění často objevuje u běžců, podílí se na jeho vzniku nejspíš i opakovaná svalová mikrotraumata.

Vznik tohoto onemocnění také ovlivňují rizikové faktory, k nimž patří:

  • Obezita - zvýšená hmotnost přetěžuje plantární fascii.
  • Dlouhodobé stání - pokud vykonáváte profesi, v níž musíte dlouho stát, zvyšuje se riziko vzniku plantární fascitidy.
  • Biomechanické problémy anatomie nohou - například tvar nožní klenby, nadměrná pronace nohou nebo rozdílná délka dolních končetin.
  • Intenzivní běh a sport obecně - nadměrné běhání, náhlé prodloužení běžecké trati bez předchozí přípravy nebo nevhodné boty. 

Léčba plantární fasciitidy

K potvrzení tohoto onemocnění je zapotřebí klinické (rentgenologické) vyšetření, které případně vyloučí zlomeninu jako je únavová patní zlomenina nebo svalové poranění.

Pokud se plantární fascitida neléčí, může vést k dalším problémům jako je špatný stereotyp chůze, který následně přetěžuje kolena, kyčle a záda a který může v delším měřítku vést k  dalším zdravotním problémům. Jak tedy plantární fascitidu léčit? Naštěstí existuje několik účinných metod:

  1. Fyzioterapie: Komplexní odborná fyzioterapie zaměřená na posilování a protahování svalů.
  2. Nesteroidní protizánětlivé léky: Pomáhají zmírnit bolest a zánět.
  3. Ortopedické vložky a podpatěnky: Podporují nožní klenbu a snižují tlak na patu.
  4. Protahování a masáž: Pravidelné protahování lýtkových svalů a plantární fascie a jemné promasírování postižené oblasti ulevuje.
  5. Vyhýbání se nevhodné obuvi: Boty s plochou podrážkou a chůze naboso mohou stav zhoršit.
  6. Ledování a klidový režim: Aplikace ledu na postiženou oblast a omezení námahy.
  7. Kortikosteroidy: Injekce kortikosteroidů mohou zmírnit bolest a zánět.

bolest paty

Tipy z Biominerály

Když jsem se s tímto bolestivým onemocněním potýkala já, pomohla mi kromě magnetoterapie a klidového režimu také svalová masáž. Použila jsem klasického masážního ježka, kterým jsem si několikrát denně promasírovala svaly na patě, ale také plosku nohy a lýtkový sval. Nejen, že mi to příjemně ulevilo od bolesti a ztuhlosti, ale urychlilo to i proces hojení. 

Skvělým tipem, který vám také mohu doporučit, je suplementace kvalitního hořčíku. Magnesium totiž pomáhá při relaxaci svalů, což snižuje napětí v plantární fascii a přilehlých svalech a zmírňuje bolest a nepohodlí spojené způsobené touto nemocí. Dostatečný příjem hořčíku také podporuje regeneraci a hojení poškozených tkání. Z naší nabídky můžete vyzkoušet například rozpustný Magnesium Dr. Formulated - Hořčík s příchutí malina - citron nebo pomeranč, nebo praktický hořčíkový olej ve spreji Renovality, který stačí nastříkat a rozmasírovat na bolavé místo.

Plantární fascitida vás může překvapit zcela nečekaně. Se správnou léčbou a hlavně další prevencí můžete ovšem bolest rychle zvládnout a vrátit se zpět k vašim oblíbeným aktivitám bez omezení.