Milí zákazníci, od 28.6. do 12.7. máme dovolenou, všechny vaše objednávky vyřídíme 15.7. Děkujeme za pochopení a přejeme vám krásné léto.

Stresový reflux: Co ho způsobuje a jak se mu vyhnout

Trápí vás nepříjemné pálení žáhy? Bojujete s příznaky refluxu, které se navíc zhoršují, když jste ve stresu? Pak možná trpíte stresovým refluxem! O co se jedná a hlavně, jak si s tímto zdravotním problémem poradit, to si řekneme právě v tomto blogovém článku. A abychom vás nenapínali dlouho, můžeme prozradit, že příroda opět ví, jak na to!

Co je reflux?

Reflux, odborně řečeno gastroezofageální refluxní nemoc (GERD), je stav, kdy se obsah žaludku, včetně žaludečních kyselin, vrací zpět do jícnu. Zatímco za normální situace  dolní jícnový svěrač umožní projít potravě pouze směrem do žaludku a po jejím průchodu se uzavře, při refluxu svěrač nefunguje správně a kyselina ze žaludku tak může v některých situacích proudit zpět do jícnu. 

Jak se reflux projevuje?

Velmi častým příznakem refluxu je pálení žáhy v podobě pálivé bolesti v hrudi, kyselá nebo hořká pachuť v ústech v důsledku zpětného toku žaludečního obsahu, obtíže s polykáním, chronický kašel, ale také velmi intenzivní bolest na hrudi, která může být i zaměněna za srdeční infarkt. 

reflux

Co způsobuje reflux?

  • Nevhodná strava: Kořeněná, tučná nebo kyselá jídla mohou zvýšit produkci žaludečních kyselin a přispět tak k refluxu.
  • Obezita: Přebytečný tělesný tuk může zvyšovat tlak na žaludek a dolní jícnový svěrač.
  • Alkohol, kofein a kouření: Tyto látky mohou dráždit a oslabit dolní jícnový svěrač.
  • Stres: Stres a úzkost může ovlivnit fungování trávicího systému a zvýšit riziko refluxu.

Podle míry potíží, které vám reflux způsobuje, se můžete pokusit odstranit některé z výše uvedených příčin a zjistit tak, zda se vám uleví. Při déletrvajícím refluxu nebo jeho vážnějších příznacích je ovšem dobré poradit se s lékařem a případně podstoupit i potřebná zdravotní vyšetření.

Stresový reflux nepodceňujte

Pokud jste ovšem vyloučili veškeré vážnější důvody vzniku refluxu, lékaři také na nic nepřišli a přesto se refluxu nemůžete zbavit, zvažte, zda by nemohl být stresového původu! Ačkoliv žijeme v době, kdy se stresu vyhnout prakticky nemůžeme, někteří z nás mohou na silné emoční vypětí a úzkost reagovat mnohem silněji než ostatní a reflux tak může být následkem právě tohoto stavu.

Jak stres ovlivňuje reflux?

Stres ovlivňuje náš organismus mnoha negativními způsoby a jeho vliv na trávicí trakt je bohužel také neoddiskutovatelný. Co tedy stres se zažíváním dělá?

  • Zvyšuje svalové napětí: Stres způsobuje napětí svalů na krku a hrudníku, což vede ke vzniku příznaků refluxu.
  • Oslabuje jícnový svěrač: Stres také oslabuje jícnový svěrač a tak umožňuje žaludečním kyselinám snadněji se dostat zpět do jícnu.
  • Zpomaluje trávení: A tím zvyšuje riziko vzniku refluxu.

Pokud máte pocit, že trpíte právě stresovým refluxem, čtěte dál! Připravili jsme si pro vás praktické a účinné tipy, jak snížit svou stresovou zátěž a zmírnit tak i nepříjemný reflux. Kromě léků, které vám předepíše odborný lékař, jsou to tipy, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Tipy, jak zmírnit projevy stresového refluxu

  • Zdravý životní styl

Správná životospráva pomůže nejen při refluxu, ale je základem vaší celkové vitality a spokojenosti. V rámci ní proto dbejte na zdravou a vyváženou stravu, kterou si dopřávejte po menších porcích a ne těsně před spaním. Dostaňte se také na váhu vhodnou pro váš typ a výšku postavy, přestaňte kouřit a pít alkohol. No a při spaní zkuste zvednout hlavu postele nebo spát na levém boku - obojí preventivně působí proti refluxu.

  • Hořčík

Jak jsme už zmiňovali v článku věnovaném hořčíku, hraje tento minerál zásadní roli v mnoha procesech našeho těla. Je ale také skvělým bojovníkem proti stresu a úzkosti, protože uvolňuje svalstvo a napětí v těle. Dbejte proto na jeho dostatečný přísun ve stravě (ořechy, semena, listová zelenina a další), ale pojistěte se raději pořízením kvalitního doplňku stravy s hořčíkem v podobě, která je pro těla nejlépe vstřebatelná.

Náš tip: Magnesium Dr. Formulated - Hořčík - malina - citron - rozpustný prášek s hořčíkem v chelátové formě

  • Fyzioterapie

Při stresovém refluxu je důležité naučit se vědomě uvolnit krční svalstvo a hrudník. Dobrý fyzioterapeut vám ukáže snadné a efektivní cviky, díky nimž se dokážete uvolnit a zmírnit stres a tělesné napětí kdekoliv a kdykoliv.

stres reflux

  • Práce s dechem a dechové cviky

Řízená práce s dechem funguje podobně jako meditace - uklidňuje mysl, zmírňuje stres a napětí a tím snižuje nepříjemné projevy stresu v těle. Velmi se doporučuje vědomé zaměření se na dech a pomalý a hluboký nádech i výdech

Vyzkoušejte si například oblíbené krabicové dýchání, které vás dokáže velmi rychle uklidnit i ve velmi vypjatých situacích. Jak na něj?

Krabicové dýchání:

Při tomto typu vědomého dýchání si představte svůj dech, který opisuje pohyb ve tvaru krabice nebo čtverce. Začněte s pomalým a hlubokým nádechem, který trvá 4 sekundy (horní strana čtverce), poté na 4 sekundy dech zadržíte (svislá strana čtverce), pak po dobu 4 vteřin pomalu vydechujete (spodní strana čtverce) a opět na 4 sekundy dech zadržíte. Vyzkoušejte si takto několik vědomých nádechů a sami uvidíte, že vaše hladina stresu velmi rychle klesne.

  • Bachovy esence

Bachovy kapky nebo také bachovky jsou přírodní prostředky ve formě kapek či pastilek, které se vyrábí z květů volně rostoucích rostlin, stromů a jiných rostlinných ingrediencí. Díky svému jedinečnému složení pomáhají harmonizovat lidskou psychiku, emocionální stav a duševní pohodu a tak přispívají ke snížení stresu a úzkosti.  

Náš tip: Zejména při akutním stresu vyzkoušejte připravenou směs Bach Rescue Remedy, kterou u nás najdete v podobě kapek nebo pastilek s příchutí citronu nebo pomeranče

  • Aromaterapie

Skvělým a hlavně voňavým způsobem, jak si ulevit od stresu a tím pádem od nepříjemných příznaků refluxu může být také aromaterapie. Vhodně vybrané esenciální vonné oleje totiž uvolňují mysl, uklidňují a přispívají k vaší duševní pohodě. Velmi oblíbené jsou esenciální aroma vonné oleje jako levandule, máta peprná nebo třeba mandarinka. Aplikujte je do difuzéru, aromalampy nebo při smíchání s nosným olejem i přímo na kůži

Náš tip: 

Aromalampa Buddha Ancient Wisdom v bílé barvě

Směs esenciálních olejů Levandule - Mandarinka Ancient Wisdom

Jak vidíte, léky nemusí být jediným řešením vašich zdravotních potíží souvisejících s refluxem. Když porozumíte příčinám, které jej zhoršují, můžete sami snadno a přirozeně přispět k jeho vyřešení. Vyzkoušejte proto naše tipy, které vám pomohou zmírnit stres a přispějí opět k vaší celkově pohodě a spokojenosti!