Chybí vám energie? Tipy, jak si poradit s únavou a vyčerpáním

Cítit se občas unavení a “pod psa” je úplně normální, zvlášť v pochmurném podzimním období. Pokud ale máte pocit, že s únavou a vyčerpáním bojujete dlouhodobě a že nedostatek energie ovlivňuje kvalitu vašeho života, je na čase zbystřit. Pojďme se nyní podívat na na nejčastější příčiny únavy a praktické rady, čím dobýt energii.

Únava je nepříjemný fyzický a psychický stav, který může ovlivnit vaše každodenní fungování, pracovní výkon i osobní život. Mohou ji pociťovat ženy i muži, starší lidé ale klidně i děti. Pokud se s ní setkáme pouze tu a tam, stačí většinou jen dopřát svému tělu odpočinek. Co ale dělat, když se vás únava nechce pustit?

V takovém případě je třeba si uvědomit, že dlouhodobou únavou nám tělo něco signalizuje. Může jít “jenom” o nedostatek spánku nebo správné výživy. V horším případě se ale za vyčerpáním a nedostatkem energie mohou skrývat i vážnější zdravotní obtíže. V našem článku se proto zaměříme na příčiny tohoto stavu a praktické tipy, jak se únavy zbavit. 

Jak se projevuje dlouhodobá únava?

Dlouhodobá únava se projevuje různými symptomy, mezi které patří:

  • Vyčerpanost, která zasahuje do každodenních aktivit a omezuje produktivitu.
  • Nepřekonatelná ospalost – pocit, že si musíte zdřímnout, i když jste spali dostatečně dlouho.
  • Mentální mlha – obtíže se soustředěním a jasným uvažováním.
  • Lhostejnost a apatie – ztráta zájmu o koníčky a činnosti, které vás dříve těšily.
  • Odkládání úkolů, prokrastinace – tendence neustále odsouvat povinnosti na později.
  • Podrážděnost a výkyvy nálad, které vás ovlivňují během dne.
  • Neschopnost usnout navzdory únavě na konci dne.
  • Tělesné potíže, jako jsou bolesti svalů, kloubů nebo problémy s trávením.

Odhalit příčiny únavy a vyčerpání nemusí být tak snadné, protože ji ovlivňuje spousta faktorů - od zdravotního stavu, stylu života, stravovacích návyků ale i psychohygieny nebo duševních problémů. 

vycerpani

Co způsobuje únavu a pocit vyčerpání?

1. Nedostatek spánku a špatná spánková hygiena

Pokud se potýkáte s únavou a ospalostí, nejspíš vás jako příčina napadne nedostatek spánku. Pravdou je, že kvalita a délka spánku je pro správné fungování a regeneraci těla i mysli klíčová. A i přestože se někteří guru produktivity chlubí tím, že jim stačí ke spánku 4 hodiny, stále platí, že dospělí by měli spát 7–8 hodin každou noc. Ruku na srdce, spíte opravdu tolik? 

Bohužel mnoho lidí se spánkem bojuje, například pracují na směny, ponocují, trpí úzkostmi a stresem nebo před spánkem sledují digitální obrazovky. A právě nadměrný čas strávený před obrazovkami je poměrně častou příčinou nekvalitního spánku. Nejde jen o samotný čas, ale zejména o modré světlo, které digitální obrazovky vyzařují. Lidský organismus vnímá toto světlo jako denní a omezuje tak tvorbu melatoninu, hormonu důležitého pro spánek. Výsledkem je pak horší usínání a nedostatečná regenerace během spánku

Jak zlepšit spánek a předejít únavě:

  • Zkuste dodržovat pravidelný spánkový režim a omezte používání elektroniky před spaním.
  • Vyzkoušejte před spaním aromaterapii (skvělá je levandule nebo meduňka) či Bachovy esence RESCUE Night, které vám mohou pomoci uklidnit mysl a navodit hlubší spánek.
  • Objevte také úžasné účinky medicinálních hub a vyzkoušejte před spaním speciální směs MycoMedica MycoSleep, která obsahuje reishi, jujubu a špetku lékořice. Tato směs harmonizuje psychiku a podporuje spánek.

Náš tip: Zajímá vás aromaterapie? Přečtěte si náš blogový článek, ve kterém se dozvíte, jak na to.

  1. Nevhodné stravovací návyky

Kromě spánku je nesprávná strava další významnou příčinou únavy a vyčerpání. K optimálnímu fungování našeho organismu je totiž třeba dostatek klíčových živin, které získáme jedině pestrou a zdravou stravou. Konzumace jídel jako jsou průmyslově zpracované potraviny, sladkosti nebo alkohol tak může vést k nedostatku živin a tím pádem nedostatku energie.

Nejde ale pouze jen o kvalitu stravy. I špatné stravovací návyky, jako je nepravidelná konzumace jídla nebo různé dietní pokusy, kdy vyloučíte některé potraviny z jídelníčku, se velkou měrou podílí na pocitu únavy

Jak na výživu proti únavě:

Náš tip: Chcete se dozvědět více o biominerálech - tkáňových solích? Přečtěte si náš blogový článek, ve kterém se dozvíte, o co jde a jak vám mohou pomoci k lepšímu zdraví.

3. Málo nebo příliš fyzické aktivity

Pro udržení optimální energie potřebuje naše tělo pohyb. Při jeho nedostatku může dojít k oslabení svalů, poklesu fyzické výdrže a tím pádem celkové únavě. Na druhé straně ani nadměrná fyzická aktivita nemusí tělu prospívat, zejména pokud nedochází k dostatečné regeneraci. Dlouhodobé přetížení organismu tak může vést i k chronickému vyčerpání

Tipy, jak vyvážit svou pohybovou aktivitu:

  • Zařaďte do svého každodenního života lehkou fyzickou aktivitu, jako jsou procházky v přírodě nebo jóga. Tyto aktivity podporují uvolnění a obnovu energie.
  • Pokud se věnujete intenzivnímu sportu, nepodceňujte regeneraci, dopřejte si dny odpočinku a zajistěte dostatek spánku.

4. Nadváha nebo podváha

Se stravovacími návyky a přiměřenou fyzickou aktivitou souvisí také vyvážená tělesná hmotnost. Nadváha totiž pro tělo představuje zátěž, což může vést ke zvýšenému pocitu únavy a vyčerpání. S obezitou jsou pak často spojena i další onemocnění, jako je cukrovka 2. typu nebo spánková apnoe, mezi jejíž symptomy patří i nedostatek energie.

Nadváha ale není jediným problémem. I nedostatečná tělesná hmotnost má na pocit vitality výrazný vliv, protože se s ní zpravidla pojí i nedostatek živin.

Jak na optimální hmotnost:

  • Dbejte na vyváženou stravu a pravidelný pohyb, který vám může pomoci udržet si  zdravou hmotnost. 
  • Pokud trpíte nadváhou nebo podváhou, kontaktujte zkušené odborníky

5. Chronická onemocnění a zdravotní problémy

Někdy se stává, že i přesto, že dbáte na zdravý životní styl, začnete pociťovat intenzivní vyčerpání. Pokud jste vyloučili běžné příčiny únavy (jako je nedostatek spánku, nadměrná fyzická aktivita, nevhodné stravovací návyky apod.) a nedošlo k žádnému zlepšení, je vhodné konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem. Únava a vyčerpání totiž může být způsobena i různými onemocněními, jako je:

  • Onemocnění štítné žlázy – hypotyreóza nebo hypertyreóza.
  • Cukrovka – pocity vyčerpání zde způsobují nestabilní hladiny cukru v krvi.
  • Fibromyalgie, autoimunitní onemocnění, chronická obstrukční plicní nemoc nebo rakovina – všechny tyto nemoci mohou přispívat ke chronické únavě.
  • Duševní onemocnění - úzkost, deprese a podobně způsobují psychickou únavu, která se projevuje i jako apatie a podrážděnost.

Jak na únavu způsobenou chronickým onemocněním:

  • Konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem, který navrhne optimální léčbu.
  • Pokud víte, že trpíte některým z těchto onemocnění a již máte nastavenou medikamentózní léčbu, můžete podpořit regeneraci těla také pomocí přírodní léčby, jako je aromaterapie, dechová cvičení nebo lehká fyzická aktivita (ideálně procházky v přírodě). Více o aromaterapii se dozvíte v našem blogovém článku

6. Chronický únavový syndrom (ME/CFS)

Trápí vás neustálá únava, ale lékaři nemohou najít fyzickou příčinu vašich potíží? Může jít o chronický únavový syndrom, což je stav, pro který je typická intenzivní vyčerpanost trvající minimálně 6 měsíců, která se nelepší ani po odpočinku. Příčiny tohoto syndromu jsou často nejasné, a proto i jeho léčba vyžaduje komplexní přístup. Výskyt chronického únavového syndromu se navíc zvýšil i v souvislosti s pandemií COVID-19. Klíčová je proto přesná diagnostika u odborníka a následné nastavení individuálního léčebného plánu.

Co dělat při chronickém únavovém syndromu:

  • U chronického únavového syndromu je zásadní najít rovnováhu mezi odpočinkem a fyzickou aktivitou, vyhnout se přetížení a podpořit regeneraci přirozenými způsoby, jako jsou meditace, jóga nebo speciální výživové doplňky. 
  • V případě podezření kontaktujte specialistu, který vás seznámí s možnostmi léčby.
  • Pokud vás zajímá více o tomto onemocnění, doporučujeme web Nadačního fondu Neúnavní, který se zaměřuje na osvětu, terapii a podporu pacientů trpících ME/CFS.

7. Medikace a vedlejší účinky léků

Někdy vás může překvapit únava, i přestože by neměla mít příčinu ve vašem zdravotním stavu či nemoci, se kterou se potýkáte. Může se nicméně objevit jako vedlejší účinek nastavené léčby a medikamentů, které užíváte. Typicky se jedná zejména o antidepresiva, léky na úzkost, steroidy nebo antihistaminika. Po zahájení léčby těmito léky může totiž trvat až několik týdnů, než si na ně tělo zvykne.

Co pomáhá proti únavě způsobené léky:

  • Pokud máte podezření, že únava souvisí s medikací, poraďte se se svým lékařem o možných úpravách dávkování nebo změně léků.

Jak se zbavit únavy a vyčerpání?

Jak sami vidíte, únava a vyčerpání může mít opravdu mnoho příčin – od nesprávné stravy přes nedostatek spánku a pohybu až po zdravotní onemocnění. Pokud tedy trpíte dlouhodobým pocitem únavy, je důležité prozkoumat všechny možné faktory a hledat způsoby, jak obnovit energii a zlepšit kvalitu svého života. Nebojte se také požádat o radu svého lékaře, který může vyloučit závažné onemocnění, nebo v případě jeho potvrzení vám okamžitě doporučit vhodnou léčbu, která vám od nepříjemných pocitů vyčerpání uleví.